Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΚΥΚΛΩΠΕΙΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ

 

Στέλιος Γιαννίκος


 

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ:

Ο Άλφα έχει μόνο ένα δεξί μάτι και με αυτό λέει πως μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό.

Ο Βήτα έχει μόνο ένα αριστερό μάτι και με αυτό ισχυρίζεται πως γνωρίζει  τι είναι σωστό και τι λάθος

Ο Άλφα και ο Βήτα πάντοτε διαφωνούν. Ακόμα και αν συμφωνούν, θα πρέπει να διαφωνήσουν.  Ο ένας κατηγορεί τον άλλο πως είναι υπεύθυνος για όλα τα κακά του κόσμου.

Ο Γάμα έχει δύο μάτια και αυτό του δίνει την δυνατότητα να συνομιλεί και με τον Άλφα και με τον Βήτα.  Όταν μιλάει με τον έναν, του λέει πώς έχει δίκιο κι όταν μιλά με τον άλλο, κάνει ακριβώς το ίδιο.  Δε, όταν βρίσκεται μπροστά και στους δύο, τους μιλά για αδελφοσύνη κι αγάπη.  Στο Βάθος, ο Γάμα πιστεύει πως ο Άλφα και ο Βήτα αποτελούν ένα κατώτερο υποείδος και δεν θα δίσταζε, αν μπορούσε, να εξαφανίσει από προσώπου της γης κάθε Άλφα και Βήτα.

Ο Άλφα, ο Βήτα και ο Γάμα πάσχουν από την πιο συνηθισμένη ασθένεια του ανθρωπίνου πολιτισμού, γνωστή ως το Σύνδρομο του Κυκλώπειου Αυτισμού.  Δεν έχει σημασία πόσα μάτια διαθέτεις.  Η ασθένεια αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά.  Πρώτον, ο Ασθενής μπορεί να κοιτάζει μόνο ένα μικρό δισδιάστατο μέρος της εικόνας και δεύτερον, σε κάθε εικόνα βλέπει μέσα τον εαυτού του.

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Ο Δέλτα γεννήθηκε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε μια σπηλιά περιτριγυρισμένος από προστάτες Κύκλωπες.  Η μοίρα  -καθώς λέμε- τον προόριζε όπως και τα αδέλφια του να γίνει ένας αυτιστικός Κύκλωπας.  Κι όμως, ένα τυχαίο γεγονός που σαν κεραυνός διαπέρασε το κορμί του, τον έκανε να αλλάξει πορεία.  Έμαθε από κάπου, πως ένας αρχαίος ποιητής που τον λέγανε Όμηρο, είχε πει πως ήταν τυφλός για να μην βλέπει την αδικία του κόσμου.  Αυτό τον έκανε να σκεφτεί: «Αν με τα μάτια βλέπεις την αδικία του κόσμου, τότε χωρίς τα μάτια θα βλέπεις το Δίκαιο».  Επειδή όμως δεν είχε την δύναμη να τα ξεριζώσει, αποφάσισε πως θα ήταν σωστό να τα κλείνει κάθε φορά που έψαχνε την αλήθεια, καθώς αυτή βρίσκεται πέρα και πίσω από τις εικόνες και για αυτό μπροστά στα μάτια ποτέ δεν φανερώνεται.  

Ο Δέλτα έχει κατανοήσει πως ποτέ του δεν θα γνωρίσει με βεβαιότητα την αλήθεια. «Η πορεία της αναζήτησης» λέει «είναι ένας περίπατος που ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει». 

 

 

__________________

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Από την Παράσταση του Εθνικού θεάτρου «Κύκλωψ» του Ευριπίδη. Καλοκαίρι 2013.

Η πρωταγωνιστική τριανδρία  –Κύκλωπας ο Δημήτρης Πιατάς, Οδυσσέας ο Νίκος Καραθάνος και Σιληνός ο Νίκος Χατζόπουλος.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΝΕΚΡΟΣ

  Φάντασμα με επιδερμίδα - Στέλιος Γιαννίκος . Τα κύτταρα μου έχουν συνασπισθεί σε μια ενιαία ομάδα και φωνασκούν: ζήσε, ζήσε, ζήσε... Μα ε...