Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Maudie: Το χρώμα της ζωής (2016)

Στέλιος Γιαννίκος


Σπάνια πολύ σπάνια γυρίζονται ταινίες που ο ήχος, η εικόνα, τα λόγια δεν είναι παρά το αναγκαίο μέσο για να αναδείξουν την εσωτερικότητα της ψυχής ∙ το ανθρώπινο συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τον ήχο την εικόνα και τα λόγια.

Το «Maudie» (στα ελληνικά, Maudie: Το χρώμα της ζωής), ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία της Aisling Walsh (Έισλινγκ Γουόλς)   αποτελεί μία από αυτές τις σπάνιες καλλιτεχνικές εκφράσεις που διεισδύουν στην ανθρωπινή ψυχή και την παρουσιάζουν.

Το «Maudie» είναι ένα ιδιαίτερο καλλιτέχνημα όμοιο με τους πίνακες ζωγραφικής της Maud Lewis.  Η ταινία δεν είναι απλώς μία αυτοβιογραφία αλλά ένας κινούμενος πίνακάς που ακολουθεί την ψυχή, την σύνθεση των χρωμάτων και των συναισθημάτων.

Εξαιρετική η σκηνοθεσία, το σενάριο, η μουσική και το  μοντάζ.  Κορυφαία και αριστουργηματική η ερμηνεία της Sally Hawkins (Σάλι Χόκινς) και του Ethan Hawke (Ήθαν Χοκ).



Η Καλλιτέχνης Maud Lewis (1903-1970) έξω από το σπίτι της.
Everett Lewis (1893-1979) σύζυγος της Maud Lewis έξω από το σπίτι τους. 


Η Καλλιτέχνης Maud Lewis έξω από το σπίτι της.



Η Καλλιτέχνης Maud Lewis έξω από το σπίτι της με τον σύζυγό της Everett Lewis.





Η Καλλιτέχνης Maud Lewis μέσα το σπίτι της.

Η Καλλιτέχνης Maud Lewis μέσα το σπίτι της.






Το εσωτερικό του σπιτιού της Maud Lewis.






Το εσωτερικό του σπιτιού της Maud Lewis.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΝΕΚΡΟΣ

  Φάντασμα με επιδερμίδα - Στέλιος Γιαννίκος . Τα κύτταρα μου έχουν συνασπισθεί σε μια ενιαία ομάδα και φωνασκούν: ζήσε, ζήσε, ζήσε... Μα ε...