Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μία εισβολή διαφορετική από τις άλλες.

Στέλιος Γιαννίκος


Ναι, αυτός ο κόσμος, ο γεμάτος αδικία έχει τις δικές του ομορφιές.


Ο Μάικλ  Μούρ  ανεβαίνει στο πολεμικό πλοίο κρατώντας μία Αμερικάνικη σημαία και εισβάλει σε διάφορα κράτη του κόσμου για να κατακτήσει τις αξίες που τα κάνει να ξεχωρίζουν και να μεταφέρει αυτές  στην πατρίδα του.  Παρακολουθώντας το κινηματογραφικό του πόνημα που είναι περισσότερο ένα πολιτικό και φιλοσοφικό έργο παρά ένα ντοκιμαντέρ, αισθανόμαστε και μείς οι θεατές συμμέτοχοι στο κατακτητικό του έργο και θέλουμε να πάρουμε το μερίδιο μας και να το κάνουμε δικό μας.

Η ταινία   «Where to Invade Next» που σημαίνει «που να εισβάλουμε μετά» με ένα καυστικό χιούμορ μας λέει ότι υπάρχουν αξίες σε όλο τον κόσμο που μπορούν να συνθέσουν στο σύνολο τους μία κοινωνία διαφορετική από αυτή που θεωρούμε ως δεδομένη.  Σημείο αναφοράς είναι ό άνθρωπος και η αξία της ζωής, που μπορεί να αποκτήσει νόημα  σε μία κοινωνία που σκοπό της έχει να προάγει την ευτυχία στα μέλη της κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την συλλογικότητα και τους αγώνες.  

Αν όπως λέει και ο ίδιος, μπροστά σε έναν τσιμεντένιο τοίχο αρχίζω να τον χτυπώ με ένα σφυρί μία δυο ή τρείς μέρες κι αν συνδράμουν κι άλλοι στο σφυροκόπημα κι αν αυτοί οι άλλοι γίνονται όλο και περισσότεροι, τότε κάποια στιγμή μοιραία θα εμφανιστεί μία ρωγμή και στο τέλος ο τοίχος θα πέσει.


Το όμορφο ταξίδι του Μάικλ Μούρ αξίζει να το παρακολουθήσουμε και σαν ανώτεροι εισβολείς να κατακτήσουμε αυτό που όχι μόνο δεν θα βλάψει του κατακτημένους, άλλα που θα ωφελήσει όλους. 
Τι άλλο μπορεί να είναι αυτό παρά το καλύτερο του εαυτού τους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΝΕΚΡΟΣ

  Φάντασμα με επιδερμίδα - Στέλιος Γιαννίκος . Τα κύτταρα μου έχουν συνασπισθεί σε μια ενιαία ομάδα και φωνασκούν: ζήσε, ζήσε, ζήσε... Μα ε...