Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ (ΒΙΒΛΙΟ)


Στέλιος Γιαννίκος



Το «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ» είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Βλάση Αγτζίδη που αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα.
 
Η γραφή του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή, χωρίς να χάνει τίποτα από την ουσία του∙ την ιστορική επιστημοσύνη, την δομή, και τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να μετουσιωθούν σε γνώση.

Σήμερα, από όσο διαφαίνεται έχουμε περάσει σε μία νέα φάση αλληλεπίδρασης μεταξύ του Ισλάμ και του λεγόμενου «δυτικού πολιτισμού».  Σε αυτή την εποχή και στο σταυροδρόμι των δύο κόσμων, η Ελλάς είναι δέκτης των πιέσεων που ασκούν αυτές οι αλλαγές, τόσο από την μία όσο κι από την άλλη πλευρά.  Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα ήρθε και θα μείνει για πολλά χρόνια (μην απατόμαστε οι αιτίες είναι πολλές) φέρνοντας σε στενή επαφή τον ελληνικό πολιτισμό με το Ισλάμ για ακόμα μία φορά.  

Κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν είναι απλά χρήσιμο, αλλά απαραίτητο για κάθε Έλληνα να κατανοήσει το τι είναι το Ισλάμ.  Οι υπεροξείες  εκφράσεις αγανάκτησης  κι οι ακραίες θέσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα παρά το οξύνουν.  Η γνώση είναι η αναγκαία δύναμη που θα μας επιτρέψει να βρούμε λύσεις και να επικοινωνήσουμε εντός μία πραγματικότητας .  

Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη είναι ένα καλό βιβλίο και τα καλά βιβλία είναι χρήσιμα όταν τα διαβάζουμε…
Καλή ανάγνωση!             

                                                                         
Παρουσίαση
Η επανεμφάνιση των θρησκευτικών πολέμων, η ισχυροποίηση του ισλαμικού κόσμου και η εξάπλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας κάνουν και πάλι επίκαιρη την αναζήτηση των αιτίων που ωθούν τον σύγχρονο άνθρωπο να αναζητά την καταφυγή στο μεταφυσικό. Η ανάπτυξη μιας αυτόνομης έρευνας για το φαινόμενο καθ' εαυτό έχει μεγάλη σημασία, εφόσον οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί υπήρξαν από τους πρώτους που συναντήθηκαν με το Ισλάμ κατά την έξοδό του από την Αραβική Χερσόνησο. Επιπλέον, η σύγχρονη Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο σύνορο των δύο κόσμων, έστω και αν τα όρια δεν είναι συμπαγή και αδιάβατα.
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην πρώτη αραβική περίοδο του Ισλάμ. Παράλληλα διερευνώνται οι συνθήκες εντός των οποίων αναπτύχθηκε το εξτρεμιστικό Ισλάμ και επανεμφανίστηκε η έννοια του Ιερού Πολέμου (τζιχάντ). Ορίζεται επίσης το σύστημα αναφοράς, το "εμείς", μέσω του οποίου προσεγγίζεται το ισλαμικό φαινόμενο. Παρουσιάζονται οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου ελληνισμού, καθώς και η μορφή και οι τρόποι σύνθεσης της ταυτότητάς του.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ιστορία του Ισλάμ από την εμφάνισή του στις έρημους της Αραβίας. Παρακολουθείται η ανάπτυξη της νέας θρησκείας, η σχέση της και οι διαφορές της με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Παρατίθενται οι βασικές της απόψεις, οι μηχανισμοί διάδοσης, η επεκτατική πολιτική των πρώτων χαλιφών, καθώς και η πολύμορφη συνάντηση του ελληνισμού με τον ισλαμικό κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εμιράτο της Κρήτης, ένα ιδιαίτερο αραβικό κράτος του 9ου-10ου αιώνα μ.Χ. Στο τέλος παρουσιάζεται η μεγάλη σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση, όπως αποτυπώθηκε με τον μουσουλμανικό Ιερό Πόλεμο και τις χριστιανικές Σταυροφορίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
-Η επιστροφή του Ισλάμ
Ο ιστορικός κύκλος
Ισλαμιστές και Ισλάμ
Δύση, μυστικές υπηρεσίες και Ισλαμισμός
Ισλαμοποίηση του ριζοσπαστισμού;
-Ποιοι "Εμείς";
Η εμφάνιση του νέου ελληνισμού
Από την εθνική στη θρησκευτική σημασία
Η βυζαντινή ταυτότητα
Η σύγκρουση με τη Δύση
Η ανάδυση της ελληνικής ταυτότητας
Ο Βησσαρίων συναντά τον Hobsbawm
Η "ελληνικότητα" πριν την Άλωση
Ρωμιοί, Γραικοί ή Έλληνες;
Rum millet και ελληνισμός
Από το γένος στο έθνος
Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Οι εξ Ελλήνων μουσουλμάνοι
Ποιος θεωρείται "Έλλην" στο ελεύθερο κράτος
-Η εμφάνιση του Ισλάμ
Οι Άραβες πριν το Ισλάμ
Χριστιανοί και Εβραίοι στην Αραβία
Αλλάχ, Μωάμεθ και αραβική ενοποίηση
Ούμα: μια νέα αραβική φυλή
Το θεωρητικό υπόβαθρο: Κοράνι και χαντίθ
Οι κώδικες της λατρείας
Το τζιχάντ
Η στρατηγική αντίληψη του Μωάμεθ
Παράδεισος και Κόλαση στο Κοράνι
Η αποστασία
Το Κοράνι για τις γυναίκες
Το Ισλάμ για τις θρησκευτικές μειονότητες
Διαφορές και ομοιότητες Ισλάμ και Χριστιανισμού
-Μετά τον Μωάμεθ. Η συνάντηση με τη Δύση
Οι χαλίφες
Οι κατακτήσεις
Οι Ουμαγιάδες
Οι Αβασίδες
Οι Φατιμίδες
Ο μουσουλμανικός πολιτισμός
Το Εμιράτο της Κρήτης
-Έλληνες και Άραβες: Μια διαδραστική συνάντηση
Η εικόνα των Βυζαντινών στους Άραβες
Η συνάντηση του Ισλάμ με την ελληνική γραμματεία
Οι Άραβες, οι Έλληνες και η Ευρώπη
Ελληνο-ισλαμικοί διάλογοι
-Σταυροφορίες εναντίον τζιχάντ
Τα κίνητρα
Βυζάντιο: Μεταξύ Ισλάμ και Φράγκων
-Το τέλος του αραβικού Ισλάμ
Η άνοδος των Περσών
Η εμφάνιση των Τούρκων
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Βιογραφία συγγραφέα: Αγτζίδης Βλάσης
Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικές Σχολής του ΑΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τη Η/Υ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία, όπως: -"Ποντιακός ελληνισμός: Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό ως την περεστρόικα" το 1990 -"Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό" το 1992 -"Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου" (επιμέλεια) το 1995 -"Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα", το 1996, "Παρευξείνιος διασπορά: Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου" το 1997, "Οι Νιώτηδες της Κρήτης: Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις" το 2000 κ.ά.. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της "Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου", 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τα άρθρα του, που ξεπερνούν τα 200 δημοσιεύτηκαν στα εξής έντυπα: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Ιστορικά, Έρεισμα, Ελλοπία, Επίκαιρη (Κύπρος), Εθνικός Κήρυξ (Νέα Υόρκη), Υπέρ (Λος Άντζελες), Ελληνική Διασπορά (Τιφλίδα), Akropoli (Μόσχα), Journal of refugee studies (Oξφόρδη), Pogrom (Γερμανία). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Υπηρέτησε σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό τραύμα και τη διαχείριση της μνήμης. Από το 2009 επιμελείται το Σεμινάριο Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, την ελληνική Διασπορά, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΝΕΚΡΟΣ

  Φάντασμα με επιδερμίδα - Στέλιος Γιαννίκος . Τα κύτταρα μου έχουν συνασπισθεί σε μια ενιαία ομάδα και φωνασκούν: ζήσε, ζήσε, ζήσε... Μα ε...